4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Skoda Roomster 1.4 -Seat Altea 1.4

Ανθρωπομεταφορείς

Αυτοκίνητα σχεδιασμένα για να μεταφέρουν ανθρώπους και αποσκευές. Kαθημερινές μετακινήσεις στην πόλη και στο... βάθος διακοπές ή κοντινές εκδρομές. Τα καταφέρνουν επαρκώς; Πετυχαίνουν ενδεχομένως και το κάτι παραπάνω; Για να δούμε...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΣΤΙΣ αρχές της δεκαετίας του Ά80, μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά -και την πεθερά στο... βασικό εξοπλισμό- χωρούσε ολόκληρη μέσα σε ένα Fiatάκι 1.100 κυβικών του Ά76, μαζί με μπαγκάζια πέντε ανθρώπων για διακοπές ενός μήνα. Έπαιρνε φόρα το Fiatάκι χωρίς να διαμαρτύρεται πουθενά, η οικογένεια πήγαινε διακοπές, περνούσε καλά, επέστρεφε πίσω και, πέρα από την γκρίνια των παιδιών, που ήθελαν «κι άλλο», όλα ήταν μέλι γάλα. Μπορεί να χρειάζονταν οκτώ ατελείωτες ώρες για την απόσταση Αθήνα-Νεάπολη Λακωνίας, μπορεί αυτοί οι πέντε άνθρωποι να βίωναν ένα... μικρό στρίμωγμα, καθότι οι «αποσκευές» ενός μικρού παιδιού σίγουρα ξεπερνούν σε όγκο εκείνες μιας... Μπριζίτ Μπαρντό με όλη της την γκαρνταρόμπα, αλλά αυτά τότε ήταν λεπτομέρειες. Σήμερα, ποιος θέλει να στριμώχνεται σε ένα μικρό σεντάν τεσσάρων-παρά-κάτι μέτρων για τις οικογενειακές του διακοπές; Τι συνέβη, άραγε; Μεγάλωσαν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις; Γίναμε πιο δύσκολοι ή πιο καλομαθημένοι; Τίποτα από όλα αυτά και όλα αυτά μαζί. Συν το σημαντικότερο: σήμερα έχουμε επιλογές που δεν είχε η οικογένεια του παραδείγματός μας εικοσιπέντε χρόνια πριν.

Η... αρένα με τα MPV
Τι επιλογές έχουμε, λοιπόν; Πολυμορφικά τα βάφτισαν όταν και άλλοι κατασκευαστές ακολούθησαν το παράδειγμα των εκκεντρικών Γάλλων της Renault με το πρώτο του είδους, το Espace του 1984, και κάπως έτσι ανέτειλε η καινούργια κατηγορία. Πρωτοπόρο το Espace, αλλά μεγάλο και πανάκριβο για τα δεδομένα μιας νέας ελληνικής οικογένειας της εποχής, παρέμεινε απλησίαστο για πολλά χρόνια. Επιστρέφοντας στο... σήμερα, τα πολυμορφικά ή MPV, αν θέλετε, είναι παντού. Κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της προσφέρει πολυμορφικές εκδοχές των μοντέλων της ή αυτοκίνητα σχεδιασμένα «από λευκό χαρτί» ως πολυμορφικά. Και, πλέον, υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες. Τι να διαλέξει μια νέα οικογένεια με μικρό παιδί; Τι να αγοράσει ένας 20άρης που τρέχει για σκι και windsurfing κάθε σαββατοκύριακο; Τι είδους αυτοκίνητο θα μπορούσε να εξυπηρετεί όλους στην εβδομαδιαία... επιδρομή στο σουπερμάρκετ, αλλά, ταυτόχρονα, να κινείται άνετα στο χάος της πόλης; Για να βρούμε την απάντηση, ας πάμε χαμηλά, όσον αφορά τόσο την τιμή κτήσης όσο και το μέγεθος. Στη «μικρομεσαίων βαρών» αρένα της κατηγορίας των MPV, λοιπόν, συναντάμε τα αυτοκίνητα της δοκιμής μας. Στην «μπλε γωνία» του ρινγκ, το νεοφερμένο, το Roomster της Skoda, με ένα καθαρά πολυμορφικό σχήμα, σχεδιασμένο από την αρχή ως όχημα «ελεύθερου χρόνου» -και μη- και βασισμένο στο δάπεδο που σύντομα θα «στεγάσει» το νέο Fabia. Με το φρέσκο και πρωτότυπο σχέδιό του, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα στο δρόμο σαν τη μύγα μες στο γάλα. Mάλιστα, σου δίνει την εντύπωση ότι αυτός ήταν και ο στόχος των σχεδιαστών του από την αρχή. «Περίεργο» ντιζάιν, που, ίσως, διχάζει, το σίγουρο όμως είναι ότι στο πέρασμά του κανένα κεφάλι δε μένει στη θέση του και όλοι γυρνούν να το παρατηρήσουν. Eίναι σχετικά στενό και ψηλό, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και σχεδιαστικά στοιχεία από το πρωτότυπο Yeti της Skoda, που έκλεψε την παράσταση σε αρκετές εκθέσεις. Στην «κόκκινη γωνία», το Altea της Seat. Στηριγμένο στο ήδη επιτυχημένο στη χώρα μας Leon, το οποίο, με τη σειρά του, μοιράζεται το ίδιο δάπεδο με το VW Golf, εκ πρώτης όψεως ίσως να μη... γεμίζει το μάτι ως κατεξοχήν πολυμορφικό, αλλά κρύβει μέσα του χώρους που δεν περιμένει να βρει κανείς και προσεγγίζει την πολυχρηστικότητα από μια πιο σπορτίφ σκοπιά. Κοιτώντας το από το μεσαίο καθρέπτη, δύσκολα μπορεί να αποφασίσει κανείς τι από τα δύο είναι, καθότι τα εμπρός φωτιστικά και η μάσκα δεν έχουν διαφορές. Παρατηρώντας το πιο προσεκτικά, ωστόσο, διαπιστώνεις αρκετές αλλαγές σε σχέση με το Leon, με τις κυριότερες να είναι το ύψος (εξωτερικό και εσωτερικό), η μεγαλύτερη πέμπτη πόρτα και τα διαφορετικά φωτιστικά σώματα πίσω. Η προφανής συγγένεια του Altea με το «Λέοντα» της Seat δεν είναι τυχαία και του δίνει σαφώς πιο επιθετικά και δυναμικά χαρακτηριστικά, συγκριτικά με το Roomster, τα οποία, αν και κατά τι «αχρείαστα» στην κατηγορία, είναι σαφώς καλοδεχούμενα.

Round 1: χώροι και άνεση
... ήτοι το υπΆ αριθμόν ένα ζητούμενο για όποιον αγοράζει αυτοκίνητο με κριτήριο την πολυχρηστικότητα. Όσον αφορά τις εξωτερικές διαστάσεις, η ψυχρή γλώσσα των αριθμών λέει ότι το Altea είναι 7,5 εκ. μακρύτερο και 8,2 εκ. φαρδύτερο, κάτι που θα ορκιζόμασταν ότι ισχύει, ακόμα και συγκρίνοντάς τα με γυμνό μάτι. Στον αντίποδα, το Roomster κερδίζει σε ύψος και μεταξόνιο, κατά 3,9 εκ. και στις δύο περιπτώσεις. Βεβαίως, οι εξωτερικές διαστάσεις δεν είναι πάντα απολύτως ενδεικτικές των εσωτερικών δυνατοτήτων φόρτωσης ενός αυτοκινήτου, αλλά δίνουν ένα καλό μέτρο του τι πρέπει να περιμένει κανείς. Στη... μονομαχία μας, τα εσωτερικά των δύο μοντέλων ακολουθούν ακριβώς τις διαστάσεις που αναφέραμε. Το Altea, ελέω μικρότερου μεταξονίου, προσφέρει μικρότερο -αλλά πλήρως επαρκή- χώρο για τα γόνατα των πίσω, αλλά υπερτερεί σε όλα τα υπόλοιπα, τουλάχιστον όσον αφορά τους επιβάτες. Όπως και στο Leon, έξι ώμοι και έξι γόνατα θα βολευτούν με ευκολία στο πίσω κάθισμα, και μάλιστα οι πέντε επιβάτες θα έχουν ο καθένας τη δική του θήκη για ποτήρι και διάφορα μικροαντικείμενα. Το Roomster προσφέρει άφθονο χώρο για τα γόνατα, όπως και για το κεφάλι, τόσο που στις ανακλινόμενες θέσεις του δε θα δυσκολευτούν να χωρέσουν τέσσερις παίκτες του μπάσκετ - και δεν αναφερόμαστε σε... playmaker! Γιατί τέσσερις; Γιατί αυτό που προβληματίζει στο εσωτερικό του είναι η μεσαία πίσω θέση, η οποία είναι αρκετά στενή (και υπερυψωμένη), τόσο που ενδείκνυται μόνο για παιδιά ή για παιδικό κάθισμα. Πάντως, οι τεράστιες πίσω πόρτες θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από όποιον θελήσει να εγκαταστήσει το τελευταίο, μιας και το άνοιγμα που αφήνουν κάνει τους χειρισμούς εξαιρετικά εύκολους. Στο χώρο αποσκευών το Roomster κερδίζει ξεκάθαρα, έχοντας πιο «κανονικό» σχήμα χώρου φόρτωσης, μεγαλύτερο άνοιγμα πόρτας, λίγο χαμηλότερο κατώφλι και συνολικά 40 λίτρα όγκου περισσότερα. Η θέση οδήγησης είναι άνετη και στα δύο αυτοκίνητα, με το κάθισμα να ρυθμίζεται (μηχανικά) παντοιοτρόπως και τα χειριστήρια να είναι εργονομικά τοποθετημένα. Τέλος, κλιματιστικά και ηχοσυστήματα δεν αφήνουν κανένα παράπονο, όντας εύκολα στο χειρισμό και με εξαιρετική απόδοση. Ειδική μνεία πιστεύουμε ότι αξίζει στην -έξτρα- πανοραμική σταθερή ηλιοροφή του Skoda, η οποία φωτίζει ευχάριστα το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Round 2: μηχανικά μέρη
Εδώ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορεί να περιμένει κανείς σημαντικές διαφορές, αφού τα μηχανικά μέρη είναι κοινής προέλευσης. Τα δύο αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο σύνολο των 1,4 λίτρων της VW, με απόδοση 85 ίππους/5.000 σ.α.λ. Οι δύο κινητήρες είναι ελαφρώς διαφορετικά ρυθμισμένοι, όσον αφορά την καμπύλη ροπής τους. Έτσι, το Roomster έχει χαμηλότερη μέγιστη τιμή (12,8 χλγμ. έναντι 13,2), η οποία, όμως, αποδίδεται και 300 στροφές χαμηλότερα, στις 3.300, αντί των 3.600 του Altea. Επιπλέον, η κλιμάκωση των σχέσεων στα κιβώτια είναι ακριβώς η ίδια, με το Roomster να είναι εφοδιασμένο με ελαφρώς μακρύτερο διαφορικό, που, όμως, αντισταθμίζεται από το χαμηλότερο προφίλ των ελαστικών του. Έτσι, η τελική σχέση μετάδοσης αποδίδει σχεδόν τα ίδια χλμ./ώρα. ανά 1.000 σ.α.λ. και στα δύο αυτοκίνητα, κάτι που σημαίνει ότι ο νικητής στις επιδόσεις θα κριθεί απλώς και μόνο από το βάρος. Το Roomster σταμάτησε τη ζυγαριά μας σχεδόν 100 κιλά χαμηλότερα από ό,τι το Altea και, επομένως, οι καλύτερες τιμές που πετυχαίνει σε επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει κρίνονται λογικές. Στην πίεση του δεξιού πεντάλ του γκαζιού, οι μικροί κινητήρες τα βρίσκουν ολίγον... σκούρα με το βάρος των αμαξωμάτων. Οι κοντές σχέσεις μετάδοσης διευκολύνουν κάπως την κατάσταση και, έτσι, τα δύο αυτοκίνητα έχουν ικανοποιητικές τιμές ρεπρίζ, κινούμενα με ευκολία στην πόλη, χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να καταφεύγει συχνά στον επιλογέα, με το Roomster να υπερτερεί ξανά, εξαιτίας του μικρότερου βάρους. Στο ταξίδι αποδεικνύονται άνετα και σταθερά, με πλεονέκτημα στο Altea, λόγω πλαισίου και ανάρτησης, αλλά, αν οι υψηλές μέσες ταχύτητες στην εθνική οδό είναι ο στόχος, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει ενδεχομένως να στραφεί προς τον κινητήρα των 1,6 λίτρων, με τον οποίο εφοδιάζονται και τα δύο μοντέλα.

Round 3: στο δρόμο
Οδηγώντας, η διαφορά στις επιδόσεις δε γίνεται έντονα αντιληπτή. Οι διαφορές των δύο μονομάχων μας, όμως, σε αίσθηση και συμπεριφορά στο δρόμο, οι οποίες αρχίζουν και τελειώνουν στα δύο διαφορετικά πλαίσια του γκρουπ VAG που έχουν χρησιμοποιηθεί για το «χτίσιμο» των αυτοκινήτων, είναι αρκετά αισθητές. Το νεοφερμένο Roomster έχει το δάπεδο του μελλοντικού Fabia, επιμηκυμένο, για λόγους χωροταξίας. Εφοδιασμένο με τον κλασικό συνδυασμό γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, δείχνει να είναι αρκετά σφικτά ρυθμισμένο, προκειμένου, προφανώς, να αποφεύγονται οι κλίσεις του ψηλού αμαξώματος. Το Roomster δε γέρνει ιδιαίτερα, λοιπόν, αλλά έχει την τάση να «διαμαρτύρεται» στις ανωμαλίες της ελληνικής ασφάλτου, όπου και ο ημιάκαμπτος δείχνει τις αδυναμίες του. Δεδομένων, μάλιστα, των ελαστικών χαμηλού προφίλ, δεν είναι λίγες οι φορές που χτυπά έντονα σε εγκάρσιες λακκούβες ή σε σαμάρια στο οδόστρωμα. Στρίβει, κρατάει, αλλά μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτο, αν πιεστεί. Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ελέγχου λάμπουν διά της απουσίας τους από το βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου, αν και προσφέρονται ως έξτρα. Από την άλλη μεριά, στο Altea έχουμε το πάτωμα που «στεγάζει» τα Golf, Α3, Leon, Octavia 5 και τις παραλλαγές τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί ένα πραγματικό πασπαρτού για το γερμανικό γκρουπ, μιας και το συναντάμε σε αυτοκίνητα με ιπποδυνάμεις από 85 μέχρι 240 ίππους (Leon Cupra). Η σημαντικότερη διαφορά με το Skoda βρίσκεται στην πίσω ανάρτηση. Το Altea «φορά» διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, η οποία συμπεριφέρεται υποδειγματικά σε όλες τις συνθήκες, απορροφώντας τις λακκούβες χωρίς χτυπήματα και δίνοντας τόσο προβλέψιμη όσο και ρυθμίσιμη συμπεριφορά στις στροφές, ακόμα και αν το αυτοκίνητο πιεστεί πέρα από τα «οικογενειακώς αποδεκτά» όρια. Σε αυτό συνεπικουρεί και το σύστημα διεύθυνσης, που παρέχει περισσότερη πληροφορία στα χέρια του οδηγού, σε σύγκριση με αυτό του Skoda. Επιπλέον, εφοδιάζεται με σύστημα αντισπιναρίσματος στο βασικό εξοπλισμό. Συνολικά, το πολυμορφικό Seat κρίνεται επίσης σφικτό, χωρίς, όμως, αυτό το χαρακτηριστικό να επιβαρύνει την άνεση των επιβατών. Aντίθετα, συντελεί στη σπορτίφ εικόνα που του έδωσαν εξαρχής οι κατασκευαστές του.

And the winner is...
Τι να επιλέξει κανείς; Συνοψίζοντας τους τρεις... γύρους όπου αγωνίστηκαν σε αυτήν τη δοκιμή τα δύο πολυμορφικά, κρατάμε το φρέσκο και ξεχωριστό σχήμα, το συγκρατημένο βάρος και την εξαιρετική τιμή του Roomster, σημειώνοντας, όμως, τη στενότητα του χώρου στο πίσω κάθισμα, που αναιρεί κάπως την «πολυμορφικότητα» του μοντέλου. O αντίπαλος, το Altea της Seat, είναι πιο ακριβό, αλλά έχει πλουσιότερο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας και, το κυριότερο, στηρίζεται σε πλαίσιο μεγαλύτερης κατηγορίας, αφήνοντας ακριβώς αυτήν τη γεύση: ενός αυτοκινήτου που ανήκει σε άλλη κλάση από κάθε άποψη, από τους χώρους των επιβατών, αφού είναι πραγματικό 5θέσιο, μέχρι τη συμπεριφορά του στο δρόμο και τη συνολική αίσθηση που αποκομίζει κανείς οδηγώντας. Και, επειδή μιλάμε για αυτοκίνητα που πρόκειται να «τα ζήσει» κανείς, θεωρούμε σημαντικό αυτό το χαρακτηριστικό. Ψήφος, λοιπόν, στο Altea. Είναι πολυμορφικό με τα όλα του, και ας το κρύβει έντεχνα κάτω από το σπορτίφ... σουλούπι του, αλλά δίνει και το κάτι παραπάνω, όντας ευχάριστο στην οδήγηση και τη συμβίωση._ 4Τ

Ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους του καταστήματος επίπλων και ειδών σπιτιού Planet Home (Φλωρίνης 15 και Πειραιώς, Μοσχάτο, τηλ.: 210.4848.100, e-mail: [email protected]) για τη συνεργασία στη φωτογράφιση.

Το χρώμα του χρήματος
Οι αριθμοί λένε 13.790 ευρώ για τη βασική έκδοση Trend του Roomster. Με τα χρήματα αυτά παίρνει κανείς μετωπικούς και πλευρικούς αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα, ηχοσύστημα ραδιοCD και, φυσικά, air condition. H αντίστοιχη βασική έκδοση Reference του Altea κοστίζει 15.700 ευρώ, μείον 800 ευρώ για πληρωμή τοις μετρητοίς ή με άτοκο διακανονισμό, κάτι που τελικά σημαίνει οριστική τιμή εκκίνησης στα 14.900 ευρώ. Στα χρήματα αυτά το Altea είναι πιο πλούσια εξοπλισμένο, περιλαμβάνοντας ό,τι και το Roomster, με επιπλέον αερόσακους τύπου κουρτίνας, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους καθρέφτες και σύστημα αντιολίσθησης TCS.

Project: «Μιχαλάκης»
Ο κύριος που βλέπετε είναι ο «Μιχαλάκης» μας. Το ανδρείκελο αυτό είναι κατασκευασμένο από τεφλόν, αλουμίνιο και ανοξείδωτο ατσάλι, στα πρότυπα ενός ενήλικου άνδρα ύψους 1,78 εκ. και βάρους 75 κιλών, και είναι ο βοηθός μας στις μετρήσεις εσωτερικών χώρων των αυτοκινήτων, που φαίνονται στον πίνακα με τα σχετικά διαγράμματα. Τα αυτοκίνητα της δοκιμής ο «Μιχαλάκης» τα βρήκε ιδιαίτερα άνετα από χωροταξική άποψη, αν και... δυσανασχέτησε λιγάκι, όταν τον τοποθετήσαμε στην πίσω μεσαία θέση του Roomster.

SKODA ROOMSTER 1.4
ΥΠΕΡ/ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΥΨΟΣ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΚΑΤΑ/ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ/ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΟΥ ΠΙΣΩ

SEAT ALTEA 1.4
ΥΠΕΡ/ΤΙΜΟΝΙ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
ΚΑΤΑ/ΒΑΡΟΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΣΠΟΡΤΙΦ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ALTEA
- ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ROOMSTER

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟ ALTEA
- Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ (ΕΞΤΡΑ) ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ROOMSTER

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΨΗΛΑ ΤΟ ΜΟΤΕΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
- ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑΙΑ ΠΙΣΩ ΘΕΣΗ ΤΟ ROOMSTER

Λεπτομέρεια: κρεμάστρα στην πλάτη του καθίσματος του οδηγού στο Roomster. Βολικό, αλλά τι γίνεται σε περίπτωση σύγκρουσης;

Η μεσαία πίσω θέση του Skoda μετατρέπεται σε... τραπεζάκι για δύο.

Η ομοιότητα των δύο μοτέρ είναι παραπάνω από προφανής. Τα πάντα στο χώρο των κινητήρων φωνάζουν «VW».

«Φρέσκο» ντιζάιν για το Skoda, που δεν περνά απαρατήρητο.

Φωτεινό και ευχάριστο το εσωτερικό του Roomster...

... με την ηλιοροφή να συντελεί τα μέγιστα σε αυτό!

Oι σκούροι τόνοι σε σχέδιο ανθρακονήματος δίνουν τη σπορτίφ πινελιά στο ταμπλό του Altea.

Το Altea προσφέρει ποτηροθήκες για πέντε. Εδώ βλέπουμε αυτή του πίσω αριστερού καθίσματος.

Πώς σας φαίνονται οι χώροι αποσκευών; Οι κύριοι των φωτογραφιών μας, πάντως, το απολαμβάνουν ιδιαιτέρως!

Seat Altea 1.4 Mpi
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15.900¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.390
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 85/5.000
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 12,8/3.300

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 169
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 14,2*/14,8**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 6,8
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 11,3
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 16,7
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 56,7
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 10,4

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.280
Πλάτος (χλστ): 1.768
Ύψος (χλστ): 1.568
Μεταξόνιο (χλστ): 2.578
Βάρος (κιλά): 1.319*/1.329**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή

Skoda Roomster 1.4
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 13.790¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.390
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 85/5.000
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 12,8/3.300

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 171
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 12,5*/13,0**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 5,9
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 9,0
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 11,9
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 55,8
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 9,8

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.205
Πλάτος (χλστ): 1.684
Ύψος (χλστ): 1.607
Μεταξόνιο (χλστ): 2.617
Βάρος (κιλά): 1.155*/1.231**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή